JoomFish language selector

Ελληνικά (GR)English (UK)

Πάμφορος Γαία: Ενημερώνοντας Χορταστικά

Άρθρο από το περιοδικό "BioNews"
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2009

Εκδηλώσεις για την Οικολογία και τη Βιολογική Καλλιέργεια στα σχολεία. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, ξεκινώντας από την πλέον ευαίσθητη διατροφικά ομάδα του πληθυσμού, τα παιδιά, η Πάμφορος Γαία πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε τρία σχολεία της Αργυρούπολης κατά το περασμένο σχολικό έτος 2008-2009.

Οι εκδηλώσεις είχαν θέμα: «Οικολογία και Περιβάλλον και η επίδραση της βιολογικής καλλιέργειας στην Οικολογία». Στα σχολεία που επιλέχθηκαν υπήρξε δεκτικότητα των καθηγητών, οι οποίοι δήλωσαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους. Τα σχολεία ήταν:

• Τα Εκπαιδευτήρια ΖΩΗ Αργυρούπολης - Δημοτικό & Γυμνάσιο
  • Τα Εκπαιδευτήρια Κουτσομάλλη Αργυρούπολης - Δημοτικό
  • Το 2ο Δημόσιο Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Η κάθε εκδήλωση περιλάμβανε τις ακόλουθες τέσσερεις ενότητες:

• Ομιλία του κ. Λεωνίδα Ψέλτουρα (γραμματέα του συλλόγου Βιολογικών Καταστημάτων) για το Περιβάλλον, με «slide show» σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων της Αργυρούπολης με θέμα: «Οικολογία, μόλυνση του Περιβάλλοντος και η επίδραση της βιολογικής καλλιέργειας στην Οικολογία».
  • Θεατρική Παράσταση: Μετά την ομιλία ακολούθησε η πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση «το Τραγούδι της Γης» της Ομάδας Λώτινος Ήλιος, με θέμα τη Σωτηρία του Δάσους από την Μόλυνση του ανθρώπου, όπου τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό σε μία πραγματικά «μαγευτική παράσταση» με επίκεντρο το περιβάλλον. Το θεατρικό έργο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και έχει ήδη παρουσιαστεί σε πάρα πολλά σχολεία όλης της χώρας από την ομάδα Λώτινος Ήλιος και θα συνεχίσει και φέτος να παρουσιάζεται σε εκπαιδευτήρια που θα δηλώσουν ενδιαφέρον.
  • Μπουφές Γευσιγνωσίας με Βιολογικά: Μετά την παράσταση, προσφέρθηκε πλούσιος μπουφές βιολογικών προϊόντων από την Πάμφορο Γαία, με βιολογικά εδέσματα, κέικ, κουλουράκια, πίτσα, τυρόπιτες και χυμούς, με σκοπό μαθητές και δάσκαλοι να γνωρίσουν από κοντά τα βιολογικά τρόφιμα.
  • Επεξεργασία Εντυπώσεων & Έντυπο υλικό: Μετά την εκδήλωση, ζητήθηκε από τα παιδιά να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους για εμπέδωση. Επίσης, διανεμήθηκε έντυπο υλικό για τους γονείς και το σπίτι με θέμα «Οικολογία και Βιολογικά προϊόντα» για τη γενική ενημέρωσή τους.

Λίγα λόγια για την παράσταση…

«Στο μεγάλο δικαστήριο του σύμπαντος όλα τα πλάσματα της γης και όλα τα στοιχεία της φύσης επαναστατούν και κατηγορούν τον άνθρωπο για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή και τους κινδύνους που έχει επιφέρει η αλόγιστη συμπεριφορά του. Κρίνεται ένοχος!

Ένα παιδί, που αμέριμνα παίζει στο δάσος, θα συλληφθεί για να δικαστεί και να καταδικαστεί ως εκπρόσωπος των ανθρώπων και ως «μελλοντικός καταστροφέας».

Η Μητέρα Γη, όμως, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά είναι το «μέλλον του κόσμου» επεμβαίνει και αναλαμβάνει να το εκπαιδεύσει και να το ευαισθητοποιήσει στα οικολογικά προβλήματα.

Έτσι ξεκινάει για το παιδί ένα υπέροχο ταξίδι περιπέτειας και γνώσης. Στο τέλος της περιπέτειάς του έρχεται αντιμέτωπο με το μεγάλο Δράκο που κρατάει φυλακισμένο το «Τραγούδι της Γης» και τότε…»

Μια αξιόλογη παράσταση που με ευαισθησία και εξυπνάδα ευαισθητοποιεί τα παιδιά στο ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, προσπαθώντας να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον που ζουν και το ίδιο τους το μέλλον.

Μετά την παράσταση...

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ευαισθητοποίηση μιας τοπικής κοινότητας στα θέματα οικολογίας και βιολογικής γεωργίας. Η ευαισθητοποίηση αυτή επιλέχθηκε να ξεκινήσει από τρία σχολεία της Αργυρούπολης σε μαθητές σχολείων, γιατί ... τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Η κάθε εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τους μαθητές με συγκινητικό ενθουσιασμό και έτυχε μεγάλης επιτυχίας, λόγω της οργάνωσης και του ειλικρινούς ενδιαφέροντος από την εταιρεία. Τα παιδιά ικανοποίησαν την περιέργειά τους, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ήταν ιδιαίτερα θετικοί και δήλωσαν κατά κόρον την ικανοποίηση τους, ενώ οι γονείς ενδιαφέρθηκαν και ενημερώθηκαν και οι ίδιοι.

Η εμπειρία αυτή και η επαφή με τα παιδιά, τα οποία είχαν μια απροσδόκητα θετική συμπεριφορά, έκανε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι εάν δοθεί η ευκαιρία να συνεχιστούν αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη από την ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στην αξία και επίδραση των βιολογικών προϊόντων στην οικολογία και στην υγεία όλων μας.

Find Us on Facebook

Facebook Image