logo

JoomFish language selector

Ελληνικά (GR)English (UK)

Εάν σας αρέσουν οι πίτες... ανοίξτε την κατάψυξη

Άρθρο από το "Οίκο" της “Καθημερινής
Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/4/2004
Της Γεωργίας Ζαβιτσάνου
Φωτογραφία: Κανάρης Τσιγκανός

Xορτόπιτες, τυρόπιτες και διάφορα γλυκά, όλα φτιαγμένα από βιολογικές πρώτες ύλες, περιμένουν στην κατάψυξη όλους όσοι αναζητούν αγνές γεύσεις και γρήγορο φαγητό

 

H κυρία Διονύσια Ψαραδέλλη, βιοχημικός στο επάγγελμα και μητέρα τριών παιδιών, εγκατέλειψε το χώρο των φαρμάκων όπου εργαζόταν για 10 χρόνια γιατί ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό της. «Αυτό το όνειρο βρήκε ανταπόκριση στο χώρο των βιολογικών τροφίμων. Ήθελα να φτιάξω κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής», μας είπε. Με αυτόν το προσανατολισμό και τη βοήθεια του συζύγου και συνεργάτη της κ. Γιώργου Τσακίρογλου αποφάσισε να φτιάξει «το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, τις πίτες».

Aπευθύνθηκε στην αγορά των βιολογικών τροφίμων και αφού βρήκε τις πρώτες ύλες που χρειάζονταν, άρχισε να ετοιμάζει χειροποίητες πίτες και γλυκά από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Tα προϊόντα αυτά πωλούνται άψητα και κατεψυγμένα, είναι δηλαδή νοστιμιές που «περιμένουν» στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε. Τότε μεταφέρονται στο φούρνο και σε λίγα λεπτά μπορούμε να γευτούμε εύκολα και γρήγορα λιχουδιές από αγνά υλικά. «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε κάτι που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Εδέσματα που θα μπορεί ο καθένας να αγοράζει έτοιμα αλλά θα είναι αγνά».

Με μότο το «γρήγορο αλλά ποιοτικό φαγητό», η κυρία Ψαραδέλλη παρουσιάζει μια εναλλακτική πρόταση στο αδιέξοδο πολλών ανθρώπων που καταφεύγουν σε ανούσιες και άγευστες τροφές μόνο και μόνο γιατί ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα. Μπορεί να ζούμε με πολύ άγχος, να μην έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να καταναλώνουμε τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Oλα βιολογικά...

Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστεί αυτή η ποιότητα, όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη «Πάμφορο Γαία» προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Τα χορταρικά, η μαγιά, το αλεύρι, τα τυριά, ακόμα και τα μυρωδικά. Όλες οι πρώτες ύλες, όπως και το τελικό προϊόν, είναι πιστοποιημένα από τον Οργανισμό ΔΗΩ. Στη μεταποίηση, οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που βρίσκονται στο πλήρες στάδιο, που προέρχονται δηλαδή από καλλιέργειες οι οποίες έχουν περάσει το μεταβατικό στάδιο των 5 χρόνων που απαιτείται, προκειμένου να χαρακτηριστούν οργανικές./p>

Τι γίνεται όμως με την κατάψυξη; Πώς μπορεί ένα κατεψυγμένο προϊόν να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά του; «Εδώ επεμβαίνει η τεχνολογία. Μόλις φτιάχνονται, τα φαγητά μπαίνουν στην ταχεία κατάψυξη όπου ψύχονται απότομα στους -40οC. Εκεί καταψύχονται για μία ώρα περίπου μέχρι να φτάσει αυτή η θερμοκρασία στην καρδιά του προϊόντος και τότε βγαίνει και αποθηκεύεται σε ένα μεγαλύτερο ψυγείο-αποθήκη, στους -18ο C. Η μέθοδος αυτή είναι η καλύτερη για τη συντήρηση των θρεπτικών συστατικών γιατί βοηθάει να διατηρηθούν οι ουσίες των τροφών, αδρανοποιεί τους σπόρους των βακτηριδίων και δεν αφήνει να δημιουργούνται κρύσταλλοι νερού οι οποίοι θα επηρέαζαν την ποιότητα των προϊόντων στο ψήσιμο».

Στους επτά μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη αλλά ακόμα μεγαλύτερη η αγωνία της κυρίας Ψαραδέλλη. «Συχνά ρωτάω όσους έχουν δοκιμάσει να μου πουν τη γνώμη τους. Δεν ζητάω να μάθω τα υπέρ, αυτά τα ξέρω, τα παράπονα θέλω για να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Επειδή είναι όλα χειροποίητα, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί κι αυτό γίνεται μόνο με συνεχή παρακολούθηση και πολλές δοκιμές. Είμαστε συνέχεια επάνω από την παραγωγή και αυτό που δεν μας κάνει πετιέται».

Mια δοκιμή μας έπεισε…

Με μια δοκιμή που κάναμε και χωρίς να θέλουμε να δρέψουμε δάφνες γευσιγνωσίας μπορούμε να πούμε ότι τα προϊόντα της Παμφόρου Γαίας έχουν κάποια χαρακτηριστικά που λείπουν από την ελληνική αγορά των έτοιμων φαγητών. Η γέμιση είναι πραγματικά πλούσια σε ποσότητα και η γεύση θυμίζει σπιτικές χειροποίητες πίτες που κάθε μια έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να διεγείρει τον ουρανίσκο. Οι συνδυασμοί των υλικών και των χορταρικών είναι πολύ πετυχημένοι, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα που φαίνεται ότι κερδίζει η Πάμφορος Γαία είναι η αίσθηση φρεσκάδας που αφήνουν τα προϊόντα της μετά την κατανάλωσή τους. Ένα δροσιστικό, διακριτικό άρωμα στο στόμα και ένα στομάχι ελαφρύ, παρόλο που είναι χορτασμένο.

Kυρίως γεύματα προσεχώς....

H κυρία Ψαραδέλλη έχει σκοπό να επεκτείνει την επιχείρηση και στα κυρίως γεύματα αλλά και σε προϊόντα που απευθύνονται σε ιδιαίτερες ομάδες. «Υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες και θέλουν συγκεκριμένα προϊόντα. Κάποιοι δεν τρώνε τη γλουτένη, άλλοι θέλουν μόνο προϊόντα με αλεύρι ολικής αλέσεως και άλλοι ζητάνε αλεύρι ντίνκελ. Σιγά σιγά θα χαρούμε να ικανοποιήσουμε αυτές τις ομάδες».

Όσο για την τιμή, τα βιολογικά προϊόντα είναι βέβαια πιο ακριβά από τα συμβατικά, αλλά «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα», λέει η κυρία Ψαραδέλλη. «Δεν μπορείς να συγκρίνεις δύο ανόμοιες ποιότητες. Γενικά μας σπρώχνουν προς μια φιλοσοφία τύπου «πάρτε οτιδήποτε αρκεί να ειναι φτηνό». Για μένα αυτό είναι παγίδα. Μου φαίνεται ότι έτσι προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πράγματα κοιτώντας από τη λάθος πλευρά. Όταν βλέπουμε ότι δεν έχουμε χρήματα για να ζητήσουμε την ποιότητα, θα έπρεπε μάλλον να κοιτάξουμε τους μισθούς και όχι να εγκαταλείψουμε την ποιότητα και τελικά την υγεία μας για να τραφούμε σήμερα λίγο πιο φτηνά. Και το αύριο;».

Που θα τα βρείτε;

Η «Πάμφορος Γαία» είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση που φτιάχνει κατεψυγμένα βιολογικά προϊόντα ζύμης. Tο μενού περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές τυρόπιτες και χορτόπιτες, μια χορτοφαγική πίτσα, γλυκά ψυγείου, μπουγάτσα, μηλόπιτα και άλλα εποχικά γλυκίσματα. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

Find Us on Facebook

Facebook Image

Designed by

Copyright

Copyright Πάμφορος Γαία 2013 Designed by: WeLoveSites Temlate by: ThemeXperts

SiteLock